Cum creștem performanța la locul de muncă?

Autor: updateED

Data publicare: 2020-08-07

Taguri:
organizarea sarcinilorfeedbackpauze
Pret
Gratuit
VEZI

În 1990 Campbell definește performanța ca fiind un comportament, ea fiind reflectată în acțiunile pe care oamenii le întreprind. Performanța nu este consecința (consecințele) sau rezultatul (rezultatele) unei acțiuni; este acțiunea în sinePerformanța este … ceva ce oamenii fac efectiv și poate fi observat. Prin definiție, aceasta include doar acele acțiuni sau comportamente care sunt relevante pentru scopurile organizației și pot fi scalate (măsurate) în termeni de eficiență a fiecărei persoane (de exemplu, nivel de contribuție). Performanța este acea acțiune pentru care organizația te-a angajat s-o desfășori bine. Performanța este alcătuită din acțiuni relevante pentru atingerea scopurilor stabilite și care sunt sub controlul persoanei, indiferent dacă acestea sunt de natura cognitivă, motorie, psihomotorie sau interpersonală

În urma înțelegerii conceptului, câteva recomandări ne pot ajuta să creștem performanța noastră la locul de muncă:

Organizarea este un aspect important atunci când vorbim despre performanța la locul de muncă. Putem organiza sarcinile zilnice la începutul săptămânii. Primul pas pentru a fi organizați este să notăm toate sarcinile pe care dorim să le realizăm. Dacă una dintre ele este mai complexa, o putem fragmenta în mini-sarcini. Putem folosi un to do list sau google calendar care ne trimite notificări atunci când un termen limită pentru o sarcină se apropie. De asemenea, ar fi de preferat ca și pauzele să fie planificate. Asta pentru a ne obișnui cu o anumită rutină și a ne putea concentra cât timp desfășurăm o sarcină.

De multe ori încercăm să facem mai multe activități în același timp deoarece avem impresia ca suntem mai productivi și performanți. Dar realizăm la sfârșitul zilei că nu prea am realizat nimic deși toată ziua a fost încărcată. Studiile realizate de un grup de cercetări de la Stanford în anul 2009, arată că realizarea mai multor sarcini în același timp, ne fac să ne pierdem concentrarea și nu ne ajută să muncim mai eficient. Realizarea sarcinilor mai dificle în prima jumătate a zilei, ne ajută să consumăm energia pe sarcinile care ne aduc cele mai mari rezultate. Chiar dacă în timpul zilei pot apărea și altele care s-ar putea să ne distragă atenția, ar fi de preferat să fim concentrați pe ceea ce facem în momentul acela. Chiar dacă suntem într-o ședință iar ne gândim la următoarele sarcini ce trebuie realizate, un gând ca și acum sunt aici, la această ședință. După terminarea acesteia, voi face acel raport ne va ajută să rămânem prezenți.

Pauzele sunt de asemenea aspecte care contribuie semnificativ la performanța ridicată. A admite că avem nevoie de o pauza nu este un punct slab, ci din contra, înseamnă că ne cunoaștem limitele și suntem suficient de capabili să admitem acest lucru. Nivelul de productivitate și performanță vor avea de suferit dacă ne suprasolicităm. Timpul de odihnă este extrem de important pentru dezvoltarea profesională pentru că ne ajută să menținem un echilibru între viața personală și profesională.

Dacă am primit vreo critică constructivă în timpul recenziilor anuale, revizuirii performanței sau a altor setări, punerea în aplicare a acestor sfaturi ar trebui să fie primul pas în îmbunătățirea performanței în muncă.  Feedback-ul bazat pe performanța noastră este foarte util nu numai pentru a identifica punctele slabe pe care le putem îmbunătăți, dar și pentru a înțelege ce valori are angajatorul nostru și cum putem deveni un angajat indispensabil. Critica este o măsurare a performanței, și ne poate oferi un loc în care să ne concentrăm eforturile.

 

Bibliografie:

https://dexonline.ro/definitie/performanta

https://www.indeed.com/career-advice/career-development/tips-to-improve-work-performance