Definiții științifice pentru funcțiile managementului

Autor: updateED

Data publicare: 2020-04-02

Taguri:
planificareorganizareconducerecontrol
Pret
Gratuit
VEZI

Un bun management este arta de a face problemele atât de interesante și soluțiile la ele atât de constructive, încât oricine să vrea să lucreze, pentru a le întâlni, spune Paul Hawken. Iar managementul nu se referă doar la managerii dintr-o organizație sau la managementul organizației în sine ci și la nivelul personal, ca de exemplu, managementul timpului  sau managementul unei cariere.

Plecând de la această definiție putem înțelege mai bine managementul și prin următoarele prisme care de altfel sunt și funcțiile acestuia : planificare, organizare, conducere și control

  1.  În ceea ce privește funcția de planificare, aceasta presupune fixarea unor scopuri și, în același timp, o abordare a procesului de realizare a acestora. Fără scopuri, membrii unei echipe, de exemplu, nu vor aduce rezultatele dorite de organizație și nici nu își vor folosi potențialul lor maxim. Planificarea mai este numită și procesul de luare de deciziilor deoarece presupune alegerea unor acțiuni pe care le vom săvârși pentru a ne atinge obiectivele.
  1.  Organizarea se axează pe coordonarea responsabilă a resurselor ce urmează a fi folosite în scopul realizării obiectivelor propuse sau crearea unui cadru necesar pentru ca obiectivele sa fie atinse. Dacă ne gândim la locul de muncă, majoritatea dintre noi, lucrăm în echipe. Fiecare echipă are sarcini diferite, dar care duc înspre atingerea obiectivului final al companiei.
  1.  Funcția de control poate fi definită ca acțiunea de verificare a concordantei dintre ceea ce s-a planificat și ceea ce s-a realizat până într-un anumit moment pentru a identifica impedimentele. Prin împărțirea obiectivelor finale în obiective mai mici, lunare sau săptămânale, funcția de control poate fi aplicată mai eficient. Acest lucru permite obiectivelor șanse mai mari de a fi atins deoarece dacă apar dificultăți în ceea ce privește anumite activități acestea pot fi regândite pe parcurs nu doar la finalul termenului limită când exista șanse mari sa nu se mai poată face nimic în acest sens.
  2. Cea de-a patra funcție: conducerea este rezultatul cumulului dintre comportamentul uman în organizație, motivare, leadership și comunicare. Independent de celelalte trei funcții, conducerea are ca țintă principală oamenii și relațiile interumane, presupunând exercitarea unei influențe asupra comportamentului oamenilor cu scopul asigurării îndeplinirii obiectivelor. Construită piramidal, conducerea are ca fundament motivarea, aceasta având rolul de a impulsiona oamenii să dețină comportamentul necesar. Nucleul conducerii este reprezentat de leadership, mai exact, amprenta pe care o pune un lider asupra celor conduși. In final, conducerea înglobează și comunicarea, unul dintre cei mai importanți factori deoarece prin intermediul acesteia se transmit mesaje explicite celor ce trebuie să asigure îndeplinirea obiectivelor. Să lucrezi într-o echipă presupune în primul rând îți cunoști colegii și să îți îndrepți atenția mai mult spre abilitățile acestora. Toate aceste abilități vor conduce spre atingerea scopului final al organizației.

Prin urmare, dacă ne dorim să obținem ceva, fie că vorbim de mediul profesional sau personal, primul pas este să planificăm. După ce am planificat, alocarea resurselor (organizarea) este următorul pas. Influențarea comportamentului (conducerea) astfel încât acesta să fie cel potrivit și monitorizarea / evaluarea rezultatelor (controlul) sunt componente absolut necesare de a obține rezultatele dorite.

 

Blibliografie

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/teamwork

https://www.gallup.com/cliftonstrengths/en/278225/how-to-improve-teamwork.aspx 

https://www.academia.edu/36404617/Capitolul_1_-Conceptul_de_echip%C4%83_%C5%9Fi_munca_%C3%AEn_echip%C4%83